A SZINKRONÚSZÁSRÓL

A sportág története

 

A sportágat ismerhetjük még „vizibalett” vagy „műúszás” néven is. A szinkronúszás jellemzően női sportág. Most már!
A szinkronúszás ősét már az ókorban művelték a görögök és a rómaiak: férfi úszók mutattak be gyakorlatokat a vízzel feltöltött amfiteátrumokban. A sportág az 1800-as évek végén éledt újjá, vízibalett néven. Az első nyilvántartott versenyt 1891-ben rendezték és csak férfiak vettek részt rajta!
Ezt követően viszont 1907-ben már az ausztrál Anette Kellerman váltott ki nemzetközi visszhangot egy New Yorkban felállított átlátszó üvegmedencében előadott gyakorlatával.

Ebből fejlesztette ki a szinkronúszást az amerikai Katherine Curtis, aki a tízes évek második felében zenére adta elő a különböző figurákat, elemeket.
Ezt követően a hollywoodi színésznő Esther Williams (aki Kellerman életét alakította egy musicalban ) vízi-revüivel tovább hódított és tette egyre népszerűbbé a sportágat.

 A szinkronúszás kifejezés 1934-ben született meg, és a Modern Hableányok névre keresztelt amerikai válogatott mutatta be ezen a néven előadásaikat. Az elkövetkező 20 évben a sportág rendkívüli fejlődésnek indult. Kialakult a művészi, technikai és a zenei igényessége.

Olimpiai sportággá az 1984-es Los Angeles-i játékokon vált, ahol két versenyszámban, egyéniben és párosban avattak olimpiai bajnokot. Párosban az első olimpiai aranyérmet az amerikai Tracie Ruiz és Candy Costie nyerte, majd másnap Ruiz megnyerte az egyéni versenyt is.

1984-től 1992-ig ez a két versenyszám szerepelt az Nyári Olimpiák programjában, majd 1996-ban kizárólag a csapatversenyt engedélyezték. A 2000-es olimpiai játékokon ismét engedélyezték a páros versenyeket is.

 

Szinkronúszásban az első FINA Világbajnokságot 1973-ban rendezték Belgrádban az Egyesült Államok, Kanada és Japán részvételével. Az amerikai csapat összetett győzelmet aratott.

A Világbajnokságokon 1973-tól 2001-ig solo, duo, csapat versenyszámok szerepeltek, 2003-tól hozzávették a szabad kombinációs kűrt is. 2007-ben a solo, duo és a csapatversenyeket megosztották rövid és szabad programra. A 2009-es Világkupán debütált a látványos „highlight” versenyszám.

Európában 1974-ben a Bécsben megrendezett Európa-bajnokságon szerepelt először a szinkronúszás. Az aranyérmeket soloban, duoban és csapatban is Nagy Britannia nyerte.

1996-ban már nyolctagú csapatversenyt rendeztek, Sydnyben pedig emellett visszatért a programba a páros is.

Magyarországon 1993 óta hódit ez a nőies és gyönyörű sportág!